rss

Bateria auto: tot ce trebuie sa stim despre acumulatorul masinii noastre

  1. 13/12/2017
  2. Tags: acumulator, acumulator auto, baterie, baterie auto
    Vezi toate fotografiile (1)

    Iarna este sezonul in care bateria masinii este pusa la grea incercare. Si nu sunt deloc putine cele care cedeaza si ii lasa pe soferi dimineata cu masina in parcare, deoarece nu mai au curent sa porneasca motorul. Iata tot ce trebuie sa stim despre bateria masinii noastre.

    Bateria masinii noastre este un acumulator care se incarca repede. In intrior sunt in general 6 celule a cate 2 volti fiecare, legate in serie. Celulele sunt din plumb si stau inundate in acid sulfuric. fiecare celula este formata din mai multe placi de plumb, unele catod, altele din plumb acoperit cu dioxid de plumb fiind anod. Cele doua tipuri de placi sunt aranjate alternativ si sunt inundate intr-o solutie electrolitica sau acid sulfuric. Cu ajutorul solutiei, cele doua placi produc o reactie chimica ce elibereaza electroni care trec prin conductori, realizandu-se astfel curent. Exact ca intr-o baterie de ceas, de telefon sau de lanterna.

    In timp ce bateria se descarca, acidul din solutia de electroliza transforma suprafata placilor de plumb in sulfat de plumb. Cand acumulatorul este incarcat, reactia chimica este inversata si sulfatul de plumb se transforma inapoi in dioxid de plumb pana cand placile sunt ca la inceput. Dupa care, cand scoate iar curent, bateria se descarca si tot procesul se repeta.

    Cand o baterie auto da semne ca cedeaza, inseamna ca tratamentul placilor din plumb a fost uzat si astfel sulfatul de plumb nu se mai poate transforma la incarcare in dioxid si curentul nu mai poate fi inmagazinat. Acelasi lucru se intampla cu orice fel de baterie.

    De ce iarna cedeaza cei mai multi acumulatori auto? Pentru ca atunci procesul de electroliza se desfasoara mult mai dificil si incarcarea nu se face cum trebuie. Practic, o masina ajunge sa consume mai mult decat este incarcata pana in punctul in care nu mai porneste deloc motorul.

    Cand alegi o baterie auto, cel mai important este sa fii sigur ca iti cumperi una conform modelului de masina, asa cum spune producatorul. Niciodata sa nu iei o baterie de capacitate mai mica, deoarece exista riscul ca amperajul sa nu faca fata la diferiti consumatori si vei ajunge in situatia in care farurile vor produce lumina intrerupta. Putem pune insa o baterie auto de amperaj mai mare, deoarece nu se va strica nimic.

    Poti cauta o baterie auto pentru masina ta pe un site care are mai multi vanzatori autorizati si verificati, putand astfel sa alegi cel mai bun pret. Daca te duci la un magazin, vei gasi doar un singur produs cu un singur pret, acesta putand fi unul foarte mare.

    Vizualizari: 3229
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »