rss

Top 10 motive de neatentie la volan

  1. 02/12/2009
  2. Tags: atentie, la volan, tineri
    Vezi toate fotografiile (4)

    Majoritatea tinerilor conducatori auto folosesc masina si pe post de dressing room, club de noapte pe roti sau sala de mese.

     

    Dar, din pacate, desi multi tineri conducatori auto descopera in fiecare an ca a conduce o masina necesita o atentie nedivizata, s-a demonstrat ca soferii cu varste cuprinse intre 18 – 22 ani sunt de patru ori mai predispusi riscului de a fi implicati in accidente auto, decat cei mai in varsta. Se pare ca accidentele de masina sunt principala cauza de deces pentru soferii foarte tineri, iar acest lucru este atribuit lipsei de experienta si comportamentului juvenil (sicanari, exces de viteza, etc.).

     

    Va prezentam mai jos principalele motive de distragere a atentiei care va pot pune in pericol viata. Chiar daca pot parea foarte cunoscute, este bine sa ni le reamintim:

     

    1. Discutii cu prietenii: Se pare ca tinerii conducatori auto care au ca pasageri alti tineri au tendinta de a intra mai usor in accidente decat cei care conduc singuri. Iar acest lucru se intampla deoarece nu este nimic mai incitant decat un prieten care se avanta sa povesteasca cu patos ceva irezistibil si sa te faca sa-ti iei ochii de la drum, doar-doar vei patrunde mai adanc in povestire. Si, desigur ca nimeni nu vrea sa fie pe post de “mama” in masina, insa atunci atunci cand esti la volan, este OK sa ii spui prietenului tau, "Taci, te rog, conduc."

    2. Utilizarea telefonului mobil: Chiar daca aveti casca, mai bine pastrati convorbirea telefonica ce are ca subiect locul in care veti ptrece seara pentru mai tarziu, de preferinta atunci cand esti oprit sau, chiar mai bine, dupa ce ai iesit din masina. S-a dovedit ca vorbitul la telefon distrage puternic atentia. Dar in cazul in care chiar este nevoie sa preluati apelul, spuneti-i persoanei de la celalalt capat ca sunteti pe drum si ca o veti apela mai tarziu.

    3. Mesaje scrise: Scrierea SMS-urilor este, probabil, unul din cele mai bune moduri de a comunica: mesaje rapide fara a deranja prea mult destinatarul si fara a fi nevoiti sa vorbiti cu acesta daca nu doriti. Corect! Dar, SMS in timp ce sunteti la volan? Nu este chiar cea mai buna idee - ai doar doua maini, si ele stau mult mai bine pe volan. Cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci este sa mai amani putin scrierea SMS-ului respectiv pana atunci cand o poti face in conditii de siguranta.

    4. Sofer si DJ: Nu e nimic mai placut decat sa conduci la drum lung si sa asculti muzica preferata. Dar faptul ca te apleci pentru a schimba CD-ul sau pentru a trece la un alt post de radio este suficient pentru ca un accident sa se intample. Pentru a preveni acest lucru, pregateste din timp CD-ul sau CD-urile preferate si rezuma-te doar a le asculta sau a folosi comenzile de pe volan pentru ajustari.

    5. Gustari la volan: Uneori nu ai destul timp pentru a te bucura de o masa normala, asa ca mai faci o vizita la McDrive pentru pentru un hamburger cu cartofi prajiti si un suc. Dar, in loc sa le inghiti pe nerasuflate in timp ce conduci si sa invoci divinitatea sa-ti mai dea macar o mana in plus pentru paharul cu suc, mai bine astepti pana cand poti parca undeva si manca linistit. In caz contrar, ai putea ajunge in situatia in care singura reteta de care sa te bucuri sa fie cea a unui dezastru. Este dificil sa fii atent la drum si in acelasi timp sa mananci fara sa dai pe tine.

    6. Miscari in ritmul muzicii: Probabil oricine a simtit la un moment dat ritmul si a insotit acordurile muzicale cu miscari si voce. Din pacate, karaoke-le si dansul la volan va pot pune in pericol, deoarece nu veti putea auzi claxoanele sau sirenele sau chiar puteti face manevre gresite ca efect al euforiei. In schimb, acasa sau intr-un bar puteti face aceste lucruri fara nici o grija. Pe drum, alegeti sa ascultati muzica la un nivel de volum rezonabil si incercati sa nu va entuziasmati prea mult pe scaunul soferului.

    7. “Butonatul” la volan: Este firesc sa vrei sa ajustezi diferite functii ale masinii, dar daca pierzi prea mult timp cu asta in timp ce conduci s-ar putea sa te joci cu pericolul. Mai bine programezi toate aceste lucruri inainte de a porni la drum, astfel incat modificarile ulterioare sa fie cat mai putine posibil si sa necesite un timp cat mai scurt.

    8. Make-up: Este posibil sa crezi ca economisesti timp daca te machiezi sau iti aranjezi parul in timp ce conduci. Dar ceea ce faci cu adevarat este o lectie ce te poate costa scump, in timp ce esti distrasa de la drum. Nu este nevoie decat de cateva secunde in care sa te uiti in oglinda pentru ca o coliziune sa aiba loc. In plus, ce te-ar costa daca alegi sa te aranjezi atunci cand ajungi la destinatie, inainte de a iesi din masina?

    9. Nervi: Uneori, un drum lung pare exact lucrul de care ai nevoie pentru a te linisti dupa o cearta sau o neintelegere. In realitate, ar putea fi cel mai rau lucru pe care sa-l faci atunci cand esti furios sau suparat. Sa conduci suparat si nervos este la fel de grav ca si atunci cand conduci in stare de ebrietate. Judecata ta este incetosata si, fara sa-ti dai seama, apesi tare pedala de acceleratie. Pentru a preveni ca o situaţie neplacuta sa devina grava, stai departe de orice vehicul pana cand bataile inimii tale au revenit la normal.

    10. Pierdut in spatiu: Citirea hartilor sau a traseelor cu o mana pe volan poate fi un sport periculos. In loc sa procedati astfel, localizati destinatia si faceti-va o idee de locul in care trebuie sa ajungeti inainte de urca in masina sau trageti pe dreapta daca trebuie sa aruncati o privire mai atenta pe “planul de zbor”.

     

    Vizualizari: 3995