rss

Cum sa iti vinzi masina

  1. 06/07/2009
  2. Tags: Masina
    Vezi toate fotografiile (1)

    Daca te-ai hotarat s-o vinzi si vrei sa obtii pretul maxim pe masina ta, este posibil sa ai mai multe sanse daca cel care se ocupa de vanzare esti chiar tu. Desigur ca acest lucru iti poate da mai multe batai de cap decat pur si simplu oferind-o unui dealer sau intermediar. Iata cateva sugestii pentru vanzarea “vechiului tau prieten”:

          

          1.   Pregateste-o

              Cea mai mare parte a muncii pe care o presupune vanzarea unei masini se face inainte ca cineva sa se uite la ea in scopul cumpararii. Trebuie spalata, data cu ceara si curatata. Elimina toate bunurile personale. Pastreaza dovezile de revizie si alte lucrari pe care le-ai facut pentru intretinerea masinii. Cumparatorii vor sa vada ca i s-a schimbat regulat uleiul si alte actiuni de intretinere. Chitantele si facturile de la service pot dovedi ca ai fost un bun proprietar.

     

    Incearca sa calculezi consumul masinii. Aceasta informatie s-ar putea sa conteze foarte mult pentru un eventual cumparator.

     

    Multi cumparatori vor dori sa cunoasca istoricul masinii inainte de a lua decizia de cumparare. Aceasta presupune codul VIN (Vehicle Identification Number), informatii despre proprietari anteriori, de cate ori a ajuns masina in service etc. De aceea sunt foarte importante cartea masinii si caietul de service, pe care este normal sa le ai alaturi de actele vehiculului.

     

           2.   Estimeaza pretul

              Trebuie sa te hotarasti cat de mult vrei sa ceri pentru masina ta. Intra pe Internet si vezi cam la ce pret se vinde un model cu aceleasi caracteristici. Daca vrei mai multa precizie si o evaluare profesionista apeleaza la o persoana avizata sau la unul dintre cataloagele specializate. De ce? Pentru ca e posibil ca pretul pietei sa fie mult mai mare sau prea mic pentru ce ai tu.

           3.   Promoveaza anuntul

              Gandeste-te daca si cat de mult vrei sa promovezi anuntul de vanzare. Poti pune un anunt pe masina, in ziare sau il poti posta pe o serie de site-uri dedicate vanzarii de masini second-hand. Auto.ro si anunt.auto.ro sunt doua site-uri care te pot ajuta in acest sens.

           4.   Vanzarea propriu-zisa

              Acum, ca ti-ai atras in final, un potential cumparator, (considera-te fericit), trebuie sa ai un comportament exemplar. Parcheaza masina in fata casei sau in curte si asteapta-te ca potentialul cumparator sa stie cate ceva despre ea atunci cand vine s-o vada. Fii deschis sa raspunzi la orice antrebare, dar ai grija sa nu-l intrerupi de multe ori, pentru a nu parea prea insistent sau enervant. In cazul in care cumparatorul are permis de conducere (si ar fi de mirare sa nu aiba), ofera-i cheile pentru un test-drive si, bineinteles, insoteste-l.

              Daca masina are cateva probleme, nu te teme sau nu-i ascunde clientului. Un pic de onestitate poate valora mult si el poate simti ca face o afacere buna daca tu esti de incredere. E mai bine sa nu incerci in nici un fel sa denaturezi conditia reala a masinii. Pana la urma, vanzarea e chestiune de incredere!

           5.  Vandut!

             O data ce ati agreat un pret de comun acord, este timpul sa se faca plata. De obicei, este bine sa insisti ca plata sa se faca integral si, in functie de suma, in numerar sau prin banca.

           6.  Ofera toate actele masinii

              Intocmai cum am mentionat mai sus, ofera-i noului proprietar toate actele autovehiculului astfel incat acesta sa nu aiba nici un fel de problema si sa fie multumit de afacerea incheiata.

     

    In cazul in care vrei sa pastrezi numarul de inmatriculare (dupa ce ai stipulat acest lucru in contractul de vanzare-cumparare), nu uita sa iei placutele inainte ca noul proprietar sa plece.

    Ulterior trebuie sa radiezi masina si sa contactezi compania de asigurari pentru a le aduce la cunostinta vanzarea. In felul acesta vei fi scutit de impozit si de plata asigurarii.

     

    Si daca prima persoana interesata nu s-a hotarat sa si cumpere, ai grija sa pastrezi masina in stare de curatenie exemplara, astfel incat, daca se iveste vreo ocazie de vanzare, aspectul exterior sa nu constituie un motiv de refuz.

    Succes!

     

    Vizualizari: 3998