rss

Cum sa inchiriezi o masina (episodul 1)

  1. 04/08/2009
  2. Tags: auto, inchirieri masini, pasi
    Vezi toate fotografiile (1)

    Afacerea “rent a car” a devenit din ce in ce mai profitabila pentru cei care isi doresc sa isi restranga cat mai mult bugetul de vacanta. Firmele de inchirieri auto jubileaza la auzirea acestei vesti si vin in intampinarea clientilor lor cu cat mai multe oferte speciale si tarife reduse.

    Mediul competitional in care se invart firmele de inchirieri auto a fost lovit de un aer rece din cauza adversarilor care se intrec in promotii. Desi in primele luni ale lui 2009, inchirierile de autoturisme inregistrasera scaderi, de aproximativ 15-20%, fata de anul trecut, in sezonul estival profiturile au crescut vertiginos. Astfel, majoritatea companiilor de inchirieri auto se lauda cu o evolutie semnificativa de pana la 30%.

    “Criza s-a reflectat si in sectorul inchirierilor auto, numarul de contracte scazand .Din fericire, BDT RENT nu a fost afectata de aceasta tendinta a pietei. Din contra, prin cresterea cotei de piata a reusit si o crestere a volumului tranzactionat” ne-a declarat directorul executiv BDT Rent, parte a BDT Group, Razvan Popescu.

    “Este evident ca veniturile au scazut in primul trimestru al anului 2009 fata de primul trimestru al lui 2008. Dar lunile ianuarie si februarie sunt oricum o perioada mai slaba. In aprilie si mai cererea clientilor straini a inceput sa creasca si veniturile s-au redresat, ramanand totusi sub cele din aceasi perioada a anului trecut. Aceasta scadere a veniturilor a fost compensata printr-o mai buna gestiune a costurilor atat fixe cat si variabile “ ne-a declarat Andreea Tanase, coordonator marketing Hertz.

    “Se vede o scadere a pietei de rent a car cam cu 20%, in principal din cauza numarului mai mic de turisti care vin in Romania si a scaderii puterii de cumparare a populatiei. Noi am reusit sa crestem in primele 6 luni, pentru ca suntem focusati pe serviciile oferite companiilor, si acest sector este in crestere. Anul trecut am avut o cifra de afaceri consolidata de 10 mil RON, inclusiv TVA.  Estimam o crestere de 20-30% pentru acest an.” ne-a declarat Marius Stefan, general manager Autonom Rent a Car.

    Conditiile de rezervare pentru majoritatea firmelor de inchirieri auto

    Pas 1

    Pentru inceput, majoritatea companiilor “rent a car” cer ca varsta minima sa fie de 21 de ani si un permis de conducere valabil de minim un an. Exista totusi si firme care cer ca varsta minima pentru inchiriere sa fie de 25 ani. Daca insa ai 21 de ani si vrei sa inchiriezi o masina din grupele A si B, se accepta totusi varsta minima insa se taxeaza suplimentar cu 6 euro+ TVA/ZI, ca in cazul lui Hertz.

    Pas 2

    Daca criteriul varstei a fost indeplinit pasul doi este sa iti alegi o masina pe placul tau. Fiecare companie detine o gama variata de automobile ( masini din clasa mica, SUV-uri, sau limuzine) pentru a veni in intampinarea gusturilor clientilor sai, care pot fi dintre cele mai diferite sau pretentioase.

    Pas 3

    Odata cu optiunea masinii dorite spre inchiriere, se iau in calcul bineinteles, tarifele si modalitatile de plata. In ceea ce priveste acest aspect, intreprinzatorii vin cu mai multe posibilitati: carte de credit, cash: in RON, EUR sau USD, transfer bancar, insa numai inaintea inceperii perioadei de inchiriere sau ordin de plata. Plata se face la livrare insa atentie! Perioada minima de inchiriere este de o zi. Aici, ar trebui sa mentionam ca exista si companii care nu au o astfel de perioada insa au un numar limitat de km pe zi, care oscileaza intre 300-500 km/zi.

    De exemplu,  Autonom Rent a Car conditioneaza inchirierile mai mici de 3 zile cu o limita de 400km/zi iar Hertz accepta o intarziere de 29 de minute, la perioada minima de inchiriere, insa depasirea acestei limite se taxeaza cu o zi in plus.

    Pas 4

    Plata garantiei. De asemenea, pe langa suma aferenta, este perceputa si o garantie. Suma garantiei difera in functie de clasa masinii si se returneaza la predarea acesteia, daca se constata ca masina este in aceleasi conditii. Avantajul garantiei este ca poate reduce responsabilitatea soferului in caz de dauna sau acopera valoarea responsabilitatii clientului in caz de accident sau furt.

    Firmele pun la dispozitia clientilor si asigurare de persoana, asigurare de accident, protectie in caz de furt sau o asigurare zilnica, care poate fi taxata pentru responsabilitate zero in caz de paguba sau furt, caz in care nu ar mai fi nevoie de garantie. Toate asigurarile vin insa in sprijinul celui care inchirireaza, desi pentru toate acestea trebuie sa mai scoti din buzunar cativa euro.

    Marea majoitate a firmelor vin cu asigurare full Casco insa diferenta se face la taxele care nu sunt incluse in pret. Clientul poate opta pentru o asigurare suplimentara, care va fi taxata in functie de clasa masinii. Bineinteles, poti beneficia de toate avantajele planului de asigurari ales de tine, in cazul in care legislatia rutiera este respectata si totodata, prevederile contractuale.

    In cazul unui accident,paguba sau furt  BDT Rent, de exemplu, care ofera asigurare Full Casco si de persoane in caz de accident, solicita clientului sa obtina urmatoarele documente pentru a se elibera de toate costurile, pagubele sau pierderile cauzate proprietarului masinii:
    1. Raportul politiei semnat de ofiterul care l-a intocmit si stampilat si se va consemna obligatoriu, in caz de accident, daca autovehiculul a fost condus sau nu sub influenta alcoolului;
    2. Autorizatia de reparare cu semnatura ofiterului care a scris-o si stampila sectiei de Politie.

    Pas 5

    De mentionat neaparat sunt si conditiile de livrare/predare din punct de vedere al combustibilului.  Astfel, masina este livrata / ridicata cu rezervorul plin si orice diferenta de combustibil va fi platita proprietarului. Pretul combustibilului poate fi cel de la pompa sau poate fi stabilit ulterior de catre proprietar, in situatia in care exista diferente.

    BDT Rent, de exemplu, recomada predarea masinii cu rezorvorul plin iar orice diferenta de combustibil de pana in 3l va fi platita de proprietar, la pretul pompei.

    Vizualizari: 3073
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »