rss

10 obiceiuri periculoase la volan

  1. 21/08/2009
  2. Tags: campanie auto, Siguranta rutiera
    Vezi toate fotografiile (4)

    Am putea discuta ore intregi despre obiceiurile periculoase ale soferilor, care fie provoaca accidente rutiere, fie agraveaza consecintele acestora. De aceea, daca te regasesti printre cei care obisnuiesc sa fumeze la volan, sa scrie sms-uri, sa vorbeasca la telefon sau sa manance, tine cont ca aceste aparent inofensive gesturi te pot costa viata.

    1. Poate cel mai periculos obicei este sofatul sub influenta alcoolului. Din aceeasi categorie fac parte si celalalte substante halucinogene, acestea incetinindu-ti activitatea creierului atat de mult incat nu mai esti capabil sa te concentrezi la condus. Nu ai idee cum intr-o secunda poti intra pe constrasens dupa ce ai pierdut controlul masinii tale. Strigator la cer este ca pe langa tine si pasagerii autoturismului tau, poti lua viata si altor oameni aflati intr-o masina care circula regulamentar.

    2. Multi dintre noi vorbim la telefon cu mama, cu iubita, cu seful sau cu un prieten in timp ce sofam. Gresit, gresit, gresit. De trei ori “gresit”! Mai mult, cateva statistici internationale au aratat ca, la volan, telefonul mobil este mai periculos decat alcoolul. Conform acestor statistici, soferii care vorbesc la telefon au o viteza de reactie cu 30% mai mica decat atunci cand au consumat alcool si cu 50% mai mica decat in conditii normale.

    3. Ramanem la telefonul mobil si coboram in subramura "sms-uri la volan". Unii cercetatorii au demonstrat ca scrierea unui SMS in timpul conducerii autoturismului este mult mai periculoasa decat initierea unui apel telefonic . Astfel, redactarea mesajului creste cu 23% riscul producerii unor accidente. Principala problema consta in faptul ca persoana aflata la volan este obligata sa isi ia privirea de la drum pentru a scrie acel SMS.

    4. Fumatul la volan. Pentru acei vicioasi dintre noi, va aducem la cunostinta (desi suntem convinsi ca stiati deja) ca obiceiul de a adulmeca o tigara in timp ce sofati nu este tocmai indicat. O sa spuneti ca puteti conduce si cu o mana, dar v-ati gandit daca va scapa tigara si va aplecati repede sa o luati pentru a nu arde covorasul? Exact, pierdeti controlul masinii, moment in care puteti deveni o noua victima a accidentelor rutiere.

    5. Bei si/sau mananci la volan. Nu pare a fi nimic in neregula cu aceste obiceiuri, insa gandeste-te putin. Te ineci cu mancarea, ai 90-100 km/h ...  moment in care te panichezi.

    6. Bricheta lasata vara in masina. Aceasta poate exploda si masina ta impreuna cu ea. Situatia se repeta si in cazul sprayurilor cu vopsea, diluantilor care nu rezista la temperaturile din masina pe vreme de arsita crunta.

    7. Sticla de apa pozitionata in stanga/dreapta soferului. Te intrebi ce poate provoca o sticla de apa minerala? Poate face multe. Cel mai grav este ca poate sa cada din acel loc destinat PET-urilor si sa ajunga sub pedale. Rezultatul? Nu mai poti calca frana si nici nu poti aplica frana de motor, pentru ca sticla blocheaza toate cele trei pedale. Te apleci repede sa o scoti si pierzi controlul masinii.

    8. Covorase aiurea dimensionate. Adica universale sau de la alte modele. Nu in zadar constructorii insista ca acele covorase sa fie originale. Cele achizitionate dintr-un magazin obisnuit, daca nu sunt fixate si perfect conturate risti sa alunce sub pedale si sa nu poti calca ambreiajul pana la capatul cursei, sa iti tina vreo pedala blocata sau sa se prinda in mecanismul pedalelor

    9. Obiecte tinute in brate. Deosebit de periculoasa este o umbrela cu varf ascutit, care se transforma in lance sau o geanta diplomat metalica. In caz de accident, acea geanta sau umbrela poate deveni un proiectil care iti intra direct in stomac. Iarasi, nu degeaba, constructorii insista sa nu tii nimic in brate sau la picioare, cand mergi in masina.

    10. Huse peste scaunele cu airbag. De multe ori, in loc sa lasi scaunul asa cum l-a inventat producatorul masinii, preferi sa montezi niste huse de scaune, eventual groase din imitatie de piele, care sa le tina curate. Foarte bine, dar poate ca airbag-ul nu se va mai umfla corect, ca nu are loc, sau poate nu se mai umfla niciodata.

    Vizualizari: 2287
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »