rss

Test Drive (cu video) - Range Rover

  1. 23/12/2009
  2. Categoria: Rover
  3. Tags: Range Rover Supercharged
    Vezi toate fotografiile (29)

    Cu noul Range Rover Supercharged, noi intelegem ca producatorul indiano-britanic se pregateste sa intre in lupta pe bune acum cu BMW X5M si X6M  cu 555 CP, Merc 63 AMG (510 CP) sau viitorul Porsche Cayenne Turbo (500 CP – motorul de pe Panamera). Poate in versiunea Range Rover Sport Supercharged.

    Foto Sorin Miclau

    Range Rover poseda o caroserie care este trademark-ul modelului, asa ca orice interventie aici, din partea oricui este considerata tabu. Nu va asteptati ca peste ani acest lucru sa se schimbe. Deci marja de manevra a designerilor Range Rover tinde spre zero. Cu toate acestea noul Range Rover Supercharged 2010 afiseaza o suma de retusuri exterioare la nivelul blocurilor optice, spoilere fata si spate, suprafata vitrata marita. Aura grandioasa, luxoasa a acestui SUV in esenta, iti taie elanul pentru teste dure off-road.  In ciuda multor update-uri, noul Range Rover Supercharged 2010 foloseste aceeasi platforma cu Land Rover LR4, cunoscuta mai demult sub indicativul LR3. Rezultatul este o arhitectura impozanta de peste 2700 kg, o greutate oarecum insemnata pentru cei 510 CP ai V8-ului supraalimentat.


    La interior modificarile sunt mult mai vizibile decat la exterior. Noul design interior contribuie la sporirea senzatiei deliniste si lux intr-un habitaclu spatios, aerisit luminos. Ceea ce atrage imediat atentia este zona ceasurilor de bord, acum impropriu denumita asa, unde cadranele au fost inlocuite cu un ecran TFT unde toate informatiile vitale sunt de fapt proiectii virtuale, care seamana cu cele reale.

    Dar ceea ce este o referinta in segment marcand o premiera mondiala la SUV-urile premium este noul display cu touch screen din consola central unde soferul vede o imagine diferita de ceea ce vede pasagerul din dreapta sa. Daca va intrebati care este rezultanta practica, atunci va spunem ca scapati de senzatia de frustare pe care o incercati cand doreati sa priviti emisiunile TV preferate, care nu puteau fi urmarite decat atunci cand masina stationa. Astfel acum soferul poate urmari unele functii cerute de actul condusului, iar pasagerul din dreapta se uita la televizor.

    Postul de conducere este la fel de inalt ca la modelele precedente, materialele folosite sunt premium, iar in echiparea pe care o avea modelul testat de noi, pielea era powerplay-ul interiorului. Ne-au impresionat, de asemenea, piesele din lemn de cires (12 bucati) care ornau bordul si consolele.

    Scaunele beneficiaza de incalzire, sunt imbracate in piele, scaunul soferului are memorie de setare a pozitie in dotare standard si un sistem frontal de racire a scaunelor din fata, ca dotare optionala. Am remarcat cu placere multe imbunatatiri in ceea ce priveste ergonomia postului de conducere – levierul schimbare a vitezelor este situat mai aproape de sofer, frana de parcare electrica asigura mai mult spatiu in jurul consolei centrale, iar comenzile sistemului de Asistenta la Coborarea Pantelor, ale suspensiilor pneumatice, sistemului Terrain Response™ si cutiei de viteze, au fost bine grupate la un loc.

    Si capacitatea de depozitare a fost extinsa cu un spatiu suplimentar de depozitare de 6 litri in interior, inclusiv un torpedou nou.


    Dar ceea ce impresioneaza cu adevarat, dincolo de luxul debordant, este propulsorul V8 Supercharged, pe care-l regasim si la Jaguar XFR. V8-ul de cinci litri, supercharged imparte aceeasi nomenclatura AJ V-8 cu motorul de 4.2 litri, singurele componente comune cu acest motor fiind tachetii supapelor si bolturile pistoanelor. Noul supercharger este un Eaton TVS (Twin Vortices Series) de tip Roots, unitate racita de doua intercooler-e. Inainte ca turbosupraalimentarea sa devina populara in anii ’60, supercharging-ul domina admisia fortata.

    Denumita si supraalimentarea mecanica, si datand ca procedeu din anii ‘20, era folosit in cursele de Grand Prix, in principal la cresterea puterii. Compresorul este antrenat direct de arborele motor, avand ca principal avantaj raspunsul instant (fara golul specific turbo). Insa dispozitivul este mai greu si ineficient energetic, neproducand la fel de multa putere ca turbosupraalimentarea.

    Un supercharger clasic transforma motorul foarte mult – creste mult cuplul la turatii mici si medii, insa linia rosie si puterea maxima apar mai devreme pe turometru (6.500 puterea maxima, respectiv 6.800 rpm linia rosie). Fapt ce inseamna ca motorul devine mai lenes la turatii, insa in orice moment aveti la dispozitie torente de cuplu motor, fara a fi nevoiti sa schimbati treptele prea des. Din aceste motive procedeul supercharged este folosit la automobilele voluminoase,cum e cazul lui Range Rover cu 2.710 kg, unde motorul lucreaza cu transmisii automate. De aici vine genialitatea solutiei supercharged, care reuseste ca sa anuleze handicapul reprezentat de greutate de care suferea Range Rover in comparatie cu inamicii teutoni.
    Motorul V8 al lui Range Rover dezvolta 510 CP/6500 rpm si un cuplu maxim de 625 Nm/5500 rpm si lucreaza cu o cutie automata cu 6 trepte. Cuplul motor cutie si tractiune integrala modulata de sistemul Land Rover Terrain Response™, permite un sprint 0-100 km/h in 6.2 secunde, iar viteza maxima comunicata este de 225 km/h. Consumul mediu obtinut de noi in conditii de mers variate a fost de 22 l/100 km.

    Zgomotele si vibratiile generate de un supercharger sunt principalele motive pentru care s-a renuntat la utilizarea lui pe masinile luxoase rafinate. In cazul masinii testate de noi, doar zgomotul unic al motorului, invidiat de toti, ne multumea auzul si orgoliul.

    Manevrabilitatea este mult imbunatatita gratie franelor marite si sistemului de suspensii adaptive conceput special pentru dinamica speciala a acestui automobil. Controlul arhitecturii este usurat, manevrarea usoara, performantele excelente, releva faptul ca  Range Rover se comporta excelent pe teren accidentat. Multimea de tehnologii aduce comenzile la nivelul degetelor.

    Pretul modelului testat de noi este de 101.739 euro fara TVA sau 121.069 euro cu TVA inclus.

    Masina porneste de la pretul de baza de 92.900 euro fara TVA la care se adauga urmatoarele optionale, in cazul modelului testat de noi (euro fara T VA): Vopsea metalizata BUCKINGHAM BLUE - 1,020, scaune Parchment din piele Oxford, Interior Navy / - S, aer conditionat pe 4 zone(numai cu scaune incalzite si racite) - 1,430, oglinzi exterioare electrocromate si rabatabile – 175, volan si schimbator de viteze in combinatie lemn cu piele (nuc, cires sau lemn negru) – 730, sac pentru schiuri – 295, scaune fata incalzite/racite si scaune spate – 825, geamuri spate cu protectie solara – 472, Pachet Vision Assist (Sistem de monitorizare unghi mort, Camere perimetrale & Comutare automata faza lunga) - 1,150, sistem de incalzire in timpul parcarii ( cu telecomanda ) - 1,410, antifurturi pentru roti – 77, camera video detasabila – 572, ornamente interioare din lemn de cires (12 piese) – necomunicat, ecran central tactil cu vizualizare duala - 507, Plasa pentru bagaje – 176.

    Vizualizari: 10351