rss

Ford afirma ca masina ar putea deveni propriul tau asistent personal

  1. 21/02/2017
  2. Categoria: Ford
  3. Tags: Ford
    Vezi toate fotografiile (4)

    •    In conditiile in care aproape toate masinile noi sunt asteptate sa ofere sisteme de recunoastere vocala pana in 2022, prognozele arata ca viitoarele sisteme vor evolua astfel incat vor putea sa interpreteze tonul vocii si expresiile faciale.
    •    Sistemul de conectivitate SYNC  oferit de Ford permite deja comenzi vocale, Apple CarPlay si Android Auto, iar in curand le va oferi soferilor posibilitatea de a utiliza serviciile Alexa, asistentul virtual al Amazon.
    •    Ford si Universitatea RWTH din Aachen cerceteaza utilizarea mai multor microfoane care sa imbunatateasca procesarea vocii si sa reduca efectul zgomotelor de fond si al potentialelor intreruperi.

    Suntem obisnuiti deja cu masini care inteleg ceea ce le spunem. Expertii prognozeaza faptul ca acestea vor reusi in viitor sa stie cum ne simtim inca dinainte ca noi sa spunem vreun cuvant.

    Aproape 90% dintre masinile noi vor fi capabile sa ofere sisteme de recunoastere vocala pana in anul 2022. Iar pasul ulterior pentru masinile de maine ar putea fi faptul ca acestea vor recunoaste chiar si cele mai mici modificari ale expresiilor faciale si modulatiile si inflexiunile din voce, usurand experienta la volan a clientilor.

    Sistemele avansate - echipate cu camere inserate in masina si cu microfoane sofisticate - ar putea sa invete ce melodii ne place sa ascultam atunci cand suntem stresati si ocaziile in care preferam sa ne bucuram de liniste. Iar iluminarea ambientala s-ar putea asorta cu dispozitia de moment.

    "Ne aflam intr-un punct avansat pe drumul care duce la dezvoltarea masinii empatice care ar putea sa-ti spuna o gluma pentru a te face sa te simti mai bine, sa-ti ofere sfaturi atunci cand ai nevoie de ele, sa-ti aduca aminte de zilele de nastere si sa te tina in priza in cazul unui drum lung", spune Fatima Vidal, senior director al biroului Marketing Automotive in cadrul Nuance Communications, companie care a ajutat Ford sa dezvolte modulul de recunoastere vocala integrat in cadrul sistemului de conectivitate SYNC.

    Se anticipeaza faptul ca sistemele de control cu ajutorul vocii bazate pe stocarea informatiilor in Cloud vor fi disponibile pe 75% dintre masinile noi pana in 2022 si se prognozeaza ca sistemele viitorului vor evolua si se vor transforma in asistenti personali care vor schimba ora de start a intalnirilor programate si vor comanda mancare la pachet in momentele in care soferii sunt blocati in trafic.

    Cinefilii isi vor aminti cu siguranta de filmul "Her", in care personajul virtual Samantha (Scarlett Johansson) raspundea la comenzile lui Theodore Twombly (Joaquin Phoenix) sub forma unui sistem de recunoastere vocala care, cu o acuratete impresionanta, a invatat sa deduca nevoile, dorintele si dispozitia de moment analizand simpla tonalitate a vocii. In curand, masina ta ar putea sa fie capabila sa faca ceva similar.

    In aceasta vara, sistemul de conectivitate Ford SYNC  va permite soferilor sa se conecteze la asistentul virtual Alexa al companiei Amazon si acopera serviciul in 2 de limbi diferite si in multe accente locale. Accesand resurse stocate in Cloud, masinile din viitor le vor oferi soferilor ocazia sa vorbeasca limba lor nativa, o veste buna pentru cei care sarbatoresc Ziua Internationala a Limbii Materne.

    "Comenzi vocale precum «Mi-e foame» («I'm hungry») pentru a genera cautarea unui restaurant sau «Vreau o cafea» («I need coffee») au adus deja SYNC  in teritoriul asistentilor personali", spune Mareike Sauer, inginer control vocal in cadrul Echipei Connectivity Application, Ford of Europe. "In urmatorul pas, soferii nu doar ca vor putea sa vorbeasca in limba materna cu accentul local propriu, dar vor putea sa foloseasca propriile expresii si cuvinte, totul pentru a permite o abordare naturala a dialogului".

    Apple CarPlay™ ofera o metoda simplificata de utilizare a interfetei telefonului pe display-ul touch screen al masinii, oferindu-le utilizatorilor acces usor la comenzile vocale catre asistentul virtual Siri, dar si la Apple Maps, Apple Music, Phone, Messages si la o varietate mare de aplicatii ale altor dezvoltatori. Android Auto™ ofera Google Maps si muzica pe ecranul masinii in timp ce faciliteaza controlul vocal al apelurilor telefonice si al mesajelor.

    Un proiect de cercetare derulat de Ford impreuna cu Universitatea RWTH din Aachen, Germania, include utilizarea mai multor microfoane pentru imbunatatirea procesarii discursului si pentru reducerea efectului zgomotului de fond si eliminarea potentialelor intreruperi. Inginerii Nuance Communications sustin ca, peste cativa ani, sistemele de control vocal ne-ar putea interpela cu expresii precum "Vrei sa comand flori pentru mama ta cu ocazia zilei de 8 Martie?", "Doresti sa aleg o ruta mai libera, dar mai lunga pana acasa?" si "Proviziile din ciocolata ta favorita sunt pe terminate, iar magazinul tau preferat o are in stoc. Vrei sa trecem pe acolo ca sa cumperi cateva bucati?".

    Viitoarele sisteme de control al gesturilor si al ochilor le vor permite soferilor sa raspunda la apelurile telefonice prin miscari subtile ale capului, sa ajusteze volumul sistemului audio prin miscari circulare ale incheieturii sau sa stabileasca destinatia printr-o simpla privire pe harta oferita de sistemul de navigatie.

    Exista, deci, la fel ca in filmul "Her", pericolul de a ne indragosti de sistemele noastre avansate de recunoastere vocala?
    "Multi sunt deja indragostiti de propriile masini, insa odata cu noile sisteme care invata si adapteaza ne putem astepta la formarea unor relatii foarte serioase si puternice", spune Dominic Watt, lector senior al Departamentului de Stiinte Lingvistice din cadrul Universitatii York. "Masina ar putea deveni in scurt timp asistentul nostru, partenerul de drum si prietenul care ne asculta pasurile, iar noi vom fi capabili sa discutam orice si sa intrebam orice. Se va ajunge la punctul la care vom uita ca vorbim, de fapt, cu o masina".

    Ford va prezenta saptamana viitoare, in cadrul Mobile World Congress din Barcelona - cel mai mare eveniment global dedicat industriei mobile, noile sale sisteme avansate de mobilitate si conectivitate.

    Vizualizari: 1329
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »