rss

10 recorduri de viteza pe apa si pe uscat

  1. 22/08/2009
  2. Categoria: Cat
  3. Tags: Apa, Masina, Record, uscat
    Vezi toate fotografiile (4)

    Guinness World Records, cunoscuta pana in 2000 ca The Guinness Book of Records, este o carte de referinta, care contine o colectie intreaga de recorduri mondiale- atat realizari umane cat si fenomene extreme ale lumii naturale.

    Cartea in sine detine un record mondial, ca fiind cea mai vanduta carte de serie din toate timpurile.  Datorita notorietatii sale, a devenit de asemenea, si cea mai furata carte din bibliotecile din SUA.

    Din numeroasele recorduri, care au devenit cu timpul surse de inspiratie pentru cei curajosi si ambitiosi, am ales sa ne oprim asupra celor de viteza si sa va prezentam urmatoarele:

    1. Record pe uscat

    Recordul de viteza pe uscat a fost stabilit pe 15 octombrie 1997 de catre Andy Green, un pilot britanic din Royal Air Force. 

    In desertul Black Rock din Nevada, Green a reusit sa depaseasca viteza sunetului in prototipul ThrustSSC, atingand incredibila viteza de 1227.94 km/h. Pilotul si-a intrecut propriul record de  1149.30 km/h, stabilit pe 25 septembrie 1997. Prototipul ThrustSSC a fost propulsat de doua motoare de aviatie Rolls Royce.

    Andy Green spera sa fie primul om care va conduce un automobil dincolo de bariera de 1.600 de kilometri pe ora. In masina supersonica Bloodhound SSC, Green intentioneaza sa isi autodepaseasca recordul prezent de viteza, cu mai mult de 320 kilometri pe ora.

    Daca va atinge pragul de 1.600 km/h, masina va fi cel mai rapid vehicul terestru, dar si din randul aparatelor de zbor de altitudine mica, al caror record de viteza este de 1.590 km/h.

    2. Recorduri sub apa

    Recordurile oficiale inregistrate sub apa- de obicei realizate de submarinele militare- nu sunt pastrate si in special, nu sunt facute publice din cauza caracterului secret al acestor nave de razboi.

    In 1965, submarinul USS Albacore a inregistrat un record de viteza subacvatic de 33 de noduri ( 61 km/h). Se zvoneste insa ca submarinele rusesti sunt cele capabile sa depaseasca navele Marinei SUA.

    Submarinul Akula ( rechin in rusa) poate calatori submersibil la 35 de noduri (65 km/h), in timp ce predecesorul sau, Alfa putea atinge viteze de 40-45 de noduri .

    3. Record pe doua roti

    Motociclistul Rocky Robinson este cel care detine recordul mondial pe doua roti, dupa ce a reusit sa atinga viteza ametitoare de 580.833 km/h pe 26 septembrie 2008, la Bonnevile Salt Flat.

    Acesta a reusit sa depaseasca recordul inregistrat anterior de Chris Carr de 560 km/h, de asemenea stabilit la Bonneville Salt Flats, in 2006.

    4. Cel mai rapid speedboat

    La 8 octombrie 1978, la Blowering Dam, Australia, Ken Warby s-a aflat “la carma” lui Sprit of Australia pentru a stabili un record mondial. Si a reusit. Warby si-a depasit propriul record de  467 km/h inregistrat anul precedent, atingand viteza de 511 km/h.

    5.  Record pentru turul in jurul lumii pe apa

    La bordul navei sale, Bruno Peyron si echipa sa, Orange II au stabilit pe 16 martie 2005 recordul pentru turul in jurul lumii pe apa finalizat in doar 50 zile, 16 de ore si 20 de minute, cu o viteza medie de 17.89 de noduri (aproximativ 32 km/h). Acestia au parcurs fara oprire o distanta de 21.760 mile marine.

    6. Cel mai rapid vehicul cu aburi

    In 1906, pe 26 ianuarie, vehiculul cu aburi Stanley Rocket Racer, condus de Fred Marriott stabilea recordul pentru viteza, ajungand la 205 km/h la Daytona Beach Road Cours in Florida.

    7. Cel mai rapid vehicul electric

    Buckeye Bulle, proiectat si construit de studentii de la Universitatea de Stat din Ohio detine recordul pentru cea mai rapida masina electrica. Viteza maxima atinsa de aceasta este de 517.942 km/h.


    8. Cel mai rapid vehicul diesel

    JCB DIESELMAX, construit de catre compania britanica JCB a stabilit recordul pentru cea mai rapida masina diesel pe 23 august 2006. Inca o data, Andy Green reuseste sa atinga viteze incredibile, de data aceasta de doar 563.995 km/h

    9. Cel mai rapid elicopter

    Westland Lynx 800 g-LYNX, produs de compania britanica Westland Helicopters este un elicopter militar britanic, care in 1986 a reusit sa inregistreze o viteza maxima de 401 km/h. Acesta poate ajunge pana la inaltimi de 3,3 kilometri.

    10 Cel mai rapid tren

    Celebrul TGV, trenul francez de mare viteza, a stabilit un nou record de viteza pe sine: 574.8 km/h, in conditii de testare.

    Experimentul a avut loc pe o linie europeana pe ruta Strasbourg - Paris. Garnitura testata a fost una una conceputa special, cu linii de electricitate modificate, astfel incat sa poata suporta un consum mai mare.

    Vizualizari: 19587