rss

Test drive - Audi A8

  1. 17/02/2010
  2. Categoria: Audi
    Vezi toate fotografiile (16)

    In clasa de lux, politicile sunt diferite: Lexus si Mercedes pun accentul pe confort, BMW pe eficienta si dinamica, iar Audi? Bavarezii din Ingolstadt, ca tot bavarezi sunt si ei, doar ca sunt 80 km mai la nord de Munchen, au ales sa impresioneze prin tehnologie si au montat pe aceasta masina toate inovatiile lor. Datorita si faptului ca la startul vanzarilor, noul A8 este disponibil cu motorizarile de top V8, avem in fata imaginea unei limuzine de superlux, superpotente si super rapide. Sa luam pe rand arsenalul high-tech al noului A8:
    - Suspensia pneumatica este standard la toate modelele inclusiv la V6 diesel care urmeaza in curand. Pe modul „dinamic”, suspensia este mai coborata cu 10 mm, pe modul „auto” este cu 20 mm mai joasa daca se merge cel putin 30 secunde la peste 120 km/h, iar pe modul „lift”, garda la sol este mai mare cu 25 mm fata de modul „normal”. Suspensia pneumatica permite pe langa variatia garzii la sol si modificarea tariei suspensiei din meniul sistemului “Drive Select” in modurile normal, confort, sport si individual.
    - Tractiunea integrala este standard la toate versiunile, avand diferential central Torsen care distribuie puterea in raport 40/60% fata/spate. In functie de necesitati, se poate transfera pana la 60% pe fata si 80% pe spate.
    - Cutia automata cu opt trepte este standard la toate versiunile, fiind prima limuzina de lux care generalizeaza aceasta cutie. Treapta a sasea are raport de demultiplicare unitar, iar a saptea si a opta sunt pentru mersul pe autostrada.
    - Caroseria din aluminiu se afla la a treia generatie, cantarind doar 231 kg, cu 40% mai putin decat una clasica din otel. Astfel, A8 4.2 FSI are doar 1835 kg, desi dispune standard de tractiune integrala.
    - Diferentialul sport este standard la A8 4.2 TDI si optional la celelalte versiuni, permitand varierea cuplului intre rotile puntii spate.
    - Farurile bi-xenon sunt standard la toata gama. Optional se pot comanda faruri integral cu LED-uri, pentru faza scurta, lunga, luminile adaptive, caz in care si stopurile sunt cu LED-uri, fiecare stop avand 72 LED-uri.
    - Noua centrala de comanda MMI cu display color de 8 inci este de asemenea standard. Aceasta include comenzi complet reorganizate. In jurul butonului central sunt patru taste cu care se poate naviga prin meniuri. Deasupra sunt patru butoane pentru navigatie, telefon, informatii si setarile masinii si butonul de meniu si de revenire in meniu, iar in dreapta un bloc separat de  cinci comenzi pentru sistemul audio. La versiunea MMI Navigation Plus exista un touchpad pe care se afiseaza virtual sase posturi de radio, iar cand se doreste scrierea unei destinatii de navigatie, afisajul posturilor se sterge si se poate scrie cu degetul pe touchpad in 27 de limbi. MMI Navigation Plus are hard disc, procesor grafic 3D pentru navigatie, Bluetooth, 1-2 carduri SD si la alegere trei sisteme audio, cel de top fiind un Bang & Olufsen de 1400 W cu 19 canale si 19 boxe.
    - Scaunele fata cu reglaj electric in 12 directii sunt de asemenea standard.
    - Sistemul pre-sense basic este standard, oferind un pachet de masuri preventive de protectie, in genul lui Pre-Safe de la Mercedes, alte trei stagii fiind disponibile optional.
    Atat de multe dotari standard importante referitoare la tehnologie nu are niciun alt competitor din clasa de lux. Dar cat de eficiente si folositoare sunt acestea in viata de zi cu zi?

    Merita insa nota maxima calitatea fabricatiei si ergonomia plansei de bord. Pana sa apara noul A8, eram fascinati de butoanele din metal natur din Mercedes Clasa S. Dar Audi ne-a intrecut asteptarile. Mercedes pare mai ieftin la interior pe langa noul A8, care este pur si simplu perfect pina in cel mai mic detaliu. Ergonomia este de asemenea exemplara, chiar daca manerul schimbatorului, similar celor de la iahturi, este exagerat de mare si de disproportionat. Dar centrala MMI are cele mai clare comenzi pe care le-am intalnit vreodata si gruparea butoanelor este foarte logica. Doar displayul centralei de comanda este mai mic ca la BMW, avand doar 8 inci, fata de 10,2 inci, dar este totusi suficient. Plus ca mai exista unul de 7 inci intre indicatoarele  de bord. Scaunele fata sunt superbe si au standard reglaje electrice pe multiple directii, sunt incalzite, si optional racite si ventilate. Nu au toate programele de masaj intalnite la Clasa S, dar nici nu le putem reprosa nimic. La fel de bine se sta si in spate, insa locul pentru cap, desi absolut suficient, pare putin mai mic ca la Mercedes.

    La primul test cu modelul diesel de top echipat cu V8-ul de 4,2 litri cu 350 CP si 800 Nm, am constatat ca tractiunea integrala quattro si diferentialul sport pe puntea spate merita toti banii. Acest mastodont de 5,14 metri si 1995 kg este incredibil de dinamic si de stabil pe viraje, indiferent daca pe jos este uscat sau ud. Puntea spate nu isi paraseste niciodata traiectoria chiar in situatii limita. A8 4.2 TDI este ca un TGV pe sine.

    Responsabil de dinamica puntii spate este senzationalul diferential spate care poate transfera pana la aproape 100% din cuplu pe o singura roata. Astfel, la limita, se poate transfera mai mult cuplu spre roata din interiorul virajului si evita supravirarea sau translatarea spre exterior a puntii spate. Nu acelasi lucru se poate spune despre puntea fata. Cu motorul V8 diesel, A8 4.2 TDI este destul de subvirator si directia se simte destul de grea pentru ca marele V8 diesel apasa greu pe puntea fata cu cele 254 kg ale sale. Aici se demonstreaza ca uneori nu cel mai puternic este si cel mai bun. Spre exemplu, BMW 740d este mai agil si mult mai putin subvirator pentru ca motorul sau diesel cu sase cilindri este mult mai usor si este pozitionat mai in spate. Si nu este mult mai slab din punct de vedere dinamic. E adevarat ca Audi A8 4.2 TDI are 350 CP si 800 Nm, ceea ce reprezinta cu 44 CP si respectiv 200 Nm mai mult ca 740d, dar diferenta de acceleratii de la 0 la 100 km/h este de doar 0,8 secunde (5,5 secunde Audi, 6,3 secunde BMW). Pe autostrada insa, la viteze mari, se simte vigoarea celor 800 Nm, A8 4.2 TDI fiind ideal pentru calatorii lungi pe autostrada. Pe viraje insa, ar avea nevoie de o cura de slabire in partea frontala. Cu siguranta, cu motorul V6 TDI de 250 CP, A8 3.0 TDI se comporta mult mai agil.


    Cu suspensie pneumatica, confortul ar trebui sa fie exceptional. Insa este doar bun, chiar pe modul Confort. Pe drumuri cariate, A8 4.2 TDI nu vibreaza cum vibreaza BMW pe piatra cubica, acesta fiind lipsit de suspensie pneumatica chiar si in lista de optiuni, dar nici nu este la fel de confortabil ca un Mercedes Clasa S. Audi e confortabil dar nu pluteste ca pe o perna de aer desi are suspensie pneumatica.


    Noul A8 4.2 TDI costa in Romania 92.900 euro, aproape la fel cat Mercedes S 450 CDI, care are 30 CP mai putin, are motor doar Euro 4 si nu dispune de tractiune integrala.
    Ulterior, se va lansa si dieselul V6 de 3 litri, complet nou, cu 250 CP si mai tarziu intr-o varianta economica cu 204 CP.

    Vizualizari: 13240
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »