rss

Cauciucurile de iarna sau all season, obligatorii din iarna 2011-2012

  1. 27/01/2011
  2. Categoria: Asia Motors
  3. Tags: anvelope iarna, olbigatorii
    Vezi toate fotografiile (1)

    Incepand cu noiembrie 2011 anvelopele de iarna  vor fi obligatorii atat pentru autovehiculele comerciale, cat si pentru autoturisme, daca se circula pe drumuri acoperite de polei, gheata sau zapada, potrivit ultimei hotarari a Guvernului.

    In cazul nerespectarii prevederii, se va aplica o amenda de 2500-4000 lei pentru autovehiculele care circula pe drumurile publice cu zapada, gheata sau polei, se arata in textul ordonantei propuse de catre Ministerul Transporturilor. In plus, ministrul Anca Boagiu a mentionat ca anvelopele "all season" sunt acceptate conform standardului.

    Pentru autovehiculele comerciale, anvelopele de iarna sunt obligatorii pentru axele motoare, in timp ce pentru autoturisme obligativitatea este pentru toate cele patru roti.

    Mai mult decat atat, in situatia in care un autovehicul care nu are anvelope de iarna este implicat intr-un accident, in urma caruia drumul este blocat sau deteriorat, Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi isi va putea recupera prejudiciul, insemnand costurile interventiei de degajare a sectorului de drum afectat si a costurile de reparare a drumului. "Recuperarea se poate face atat de la asigurator, cat si de la proprietarul autovehicului sau al firmei de transport daca acestia sunt vinovati", a mai spus ministrul Boagiu.

    Si se pare ca paguba nu va fi tocmai mica. Potrivit unei estimari CNADNR, costul unei ore de actionare pentru eliberarea carosabilului si deblocarea masinii, in cazul in care este zapada, ajunge la suma de 10.050 lei.

    Prevederile vor intra in vigoare incepand din noiembrie 2011. Ministrul Transporturilor a mentionat ca acestea sunt mai permisive decat in alte tari, unde anvelopele de iarna sunt obligatorii in anumite perioade calendaristice, indiferent daca se circula pe zapada sau nu.

    Vizualizari: 17058